Aj vás hnevá, že v reštaurácii má tá istá polievka krajšiu farbu ako tá vaša? Pátrate po tom ako správne pripraviť zeleninu, aby bola chrumkavá?
Skúste niektoré naše rady, možno práve tie vám našepkajú ako sa stať kráľovnou vo svojej kuchyni.
- Ak chcete, aby váš zeleninový vývar mal krásnu zlatistú farbu, poduste na oleji cibuľu a pridajte na drobno na krájanú mrkvu. Tá po chvíľke pustí karotén a zafarbí olej na oranžovo, až potom prilejte studenú vodu a zvyšnú zeleninu.
- Chutný a výdatný mäsový vývar získate, ak mäso zalejete studenou vodou, ale ak chcete, aby varené mäso si zachovalo svoju šťavnatú, mäsovú chuť, zalejte mäso horúcou vodou.
- Ak pripravujeme veľký kus mäsa a chceme, aby bolo šťavnaté, môžeme ho najskôr krátko opražiť na panvici, aby sa zatiahlo, až potom ho dáme piecť do vyhriatej rúry.
- Kôrky z chleba, či zvyšky starého chleba nikdy nevyhadzujte. Nechajte ho usušiť a nastrúhajte na chlebovú strúhanku. Je to skvelý pomocník, keď potrebujete zahustiť guláš.
- Keď chcete, aby mäso zostalo jemné po upečení, pridajte do marinády šťavu z citróna. Citrónová šťava „rozbije“ štruktúru mäsa a aj tuhšie mäso zostane po tepelnej úprave jemné.
- Ak chcete aby sa marináda na mäso poriadne „prilepila“ na všetky kúsky mäsa, dajte všetko do uzatváracieho igelitového vrecka a dobre tým pretraste. Ak chcete byť dôsledný, môžete ho v pravidelných intervaloch prevracať.
- Takto marinované kuracie prsia, či krídielka nechajte hodinku odležať a potom ich pokojne vložte do mrazničky. Ušetríte čas, keď nebudete nič stíhať. Jednoducho ich len vyberiete, dáte na plech a pečiete. Keď sa v rúre prehrejú, pooddeľujete ich a pekne pečiete.
- Kuracie prsia, či rybu treba marinovať minimálne 30 minút. Červené mäso však marinujte minimálne 3 hodiny, ideálne cez noc.
- Aby si mäso pripravované na panvici uchovalo šťavnatosť, hneď po vybratí z panvice ho prikryte pokrievkou. Síce trocha šťavy vytečie, ale mäso zostane mäkké a šťavnaté. Vytečenú šťavu pokojne použite na pokvapkanie opečených zemiakov, alebo len prelejte mäsko pri servírovaní.
- Ak máte radi vajíčka na tvrdo, ale nikdy nie sú podľa vašich predstáv, skúste to inak. Vložte vajíčka do studenej vody a po zovretí ich varte 1- 2 minútky. Potom oheň vypnite a nechajte vajíčka ešte 5 minút v horúcej vode. Potom vodu zlejte a dobre ochlaďte vajíčka. Zostanú krásne jemné a žĺtok bude naozaj žltý.
- Aby ste neprevarili zeleninu, nevarte ju do úplného uvarenia, ale „na skus“ či „aldente“. Jednoducho, aby bola ešte chrumkavá, zlejete ju chvíľku pred uvarením a ihneď schladíte. Odporúča sa do ľadovej vody, ale postačí aj studená voda. Kým je zelenina teplá, ešte stále sa „varí“ preto sa nám niekedy nedarí mať ju chrumkavú.
- Brokolicu robte na pare, nevarte ju, zostane zelenšia ako keď ju varíte a jej „kvetinky“ nebudú také nasiaknuté vodou.
- Dobrý pomocník pri príprave jedla na pare je papier na pečenie. Ten namočíme pod tečúcou vodou a jemne vyžmýkame. Potom do neho naukladáme pripravené potraviny, spravíme z papiera batôžtek a dáme na parák. Všetka šťava nám zostane v batôžku a potraviny sú jemné a dobre ochutené.
- Keď strúhame chren, vždy sa akoby rozstrapká. Preto ho treba pri strúhaní točiť, ako by sme strúhali ceruzku. Vtedy zostane strúhaná plocha vždy hladká a lepšie sa chren nastrúha.