Zvyčajne sa robia na sladko, ale mne chutia aj s údeným mäskom 🙂
Tak si vyberte ako ich pripravíte vy.
Judášky
- Príprava: 120 min.
- Varenia: 20 min.
Ingrediencie
500 g polohrubej múky
150 ml teplého mlieka
150 g zmäknutého masla
100 g práškového cukru
1 práškové droždie
2 žĺtka + 1 žĺtko na potretie
Na potretie
50 g masla
2 PL medu
koňak podľa chuti :)
150 ml teplého mlieka
150 g zmäknutého masla
100 g práškového cukru
1 práškové droždie
2 žĺtka + 1 žĺtko na potretie
Na potretie
50 g masla
2 PL medu
koňak podľa chuti :)
Postup prípravy
V mlieku si rozmiešame droždie so štipkou cukru, poprášime múkou a necháme 5 minút postáť. V miske si zmiešame múku, cukor, pridáme 2 žĺtka, maslo a zalejeme mliekom s droždím. Vypracujeme rukami alebo v mixéri nelepivé cesto. Misku s cestom prikryjeme a na teplom mieste necháme kysnúť cca 60 – 90 minút. Cesto pekne narastie a nafúkne sa.
Z cesta si odkrajujeme malé kúsky, ktoré rukami formujeme do dlhých slížov. Tie môžeme stočiť do "esíčka", do slimáčika, alebo jednoduchého "copu". Preložíme na plech a necháme odpočívať 10 minút. Potom Judášky potrieme žĺtkom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov cca 15 – 20 minút.
Maslo, med a koňak si zahrejeme a rozpustíme. Zmesou poriadne potrieme dopečené judášky a necháme vychladnúť.