Zistilo sa, že mandle majú o 20 % menej kalórií, ako sa pôvodne myslelo. Namiesto pôvodných 160 kalórií má jedna hrsť len 129 kalórií.
Výživová hodnota mandlí
Čo nám dodá jedna hrsť? (28 gramová porcia je cca 23 mandlí). Spomedzi orechov patria mandle medzi najzdravšie a obsahujú najviac živín:
- vláknina: 3,5 g
- proteíny: 6 g
- vitamín E: až 50 % DOD (denná odporučená dávka)
- mangán: 32 % DOD
- horčík: 20 % DOD
- fosfor: 15 % DOD
- vápnik: 8 % DOD
- železo: 6 % DOD
Obsah vitamínu E je taký vysoký, že len málo potravín sveta sa vyrovná mandliam. Vitamín E je veľmi silným antioxidantom, chráni nás pred rakovinou, znižuje riziko vzniku Alzheimerovej choroby a ochorení srdca.
Na to, aby sme využili mandle na maximum, odporúčam ich na 8-12 hodín namočiť a tým ich aktivovať. Stávajú sa ľahšie stráviteľné, menej alergénne a tvoria sa v nich dôležité enzýmy.
Mandle sú plné antioxidantov
Antioxidanty nás chránia pred oxidačným stresom, ktorý spôsobuje starnutie buniek a môže viesť k rakovine. Antioxidanty sú prevažne kumulované v hnedej šupke, takže je zdravšie konzumovať mandle celé aj so šupkou, ako ich jesť blanšírované. Výskum, ktorý vykonávali na 60-tich fajčiaroch, ukázal, že denná konzumácia mandlí znížila oxidačný stres v priemere až o 30 %! Zaujímavý je aj fakt, že je veľmi prospešné pridávať mandle do iných jedál, aby sa tento oxidačný stres ešte viac znižoval.
Mandle ako strážca hladiny cukru v krvi a tlak
Mandle obsahujú minimum sacharidov, no veľa vlákniny, zdravých tukov a proteínov. To z nich robí fantastickú potravinu pre diabetikov. Dôležitú úlohu v kontrole krvného cukru hrá magnézium, ktoré mandle obsahujú vo veľkom množstve. Zistilo sa, že magnézium zlepšuje aj citlivosť na inzulín, a teda zlepšuje inzulínovú rezistenciu.
Magnézium nám pomáha aj s tlakom. Jeho nedostatok je spojený s problémovým krvným tlakom nezávisle od toho, či máme, alebo nemáme nadváhu. Navyše bol preukázaný pozitívny efekt mandlí na znižovanie „zlého“ LDL cholesterolu.
Účinky mandlí pri chudnutí
Mandle majú vysokú sýtiacu schopnosť, čo sa prejaví aj v zjedení menšieho množstva celkových kalórií. Je dokázané, že konzumácia mandlí nám mierne zvyšuje metabolizmus. V jednej štúdii bola prvá skupina ľudí, v ktorej ľudia zjedli denne 84 gramov mandlí a druhá skupina s rovnakým jedálničkom, no mandle mali nahradené zodpovedajúcim množstvom sacharidov. Úbytok bol v prvej skupine rýchlejší až o 62 %.
Okrem natural mandlí majú podobné vlastnosti aj mandľové maslo, mandľové mlieko a mandľová múka.