Mrkvový koláč s tvarohovým krémom

Ingrediencie

Koláč:
350 g mrkvy
3 vajcia
100 g xylitolu (alebo cukru)
150 g špaldovej múky
150 g ovsenej múky
1 ČL sódy bikarbóny
1 ČL mletej škorice
1/4 ČL mletých klinčekov
100 ml kokosového oleja
100 ml vody

Krém:
250 g odtučneného tvarohu
100 g odtučneného jogurtu
1 citrón-šťava
15 – 20 g xylitolu (alebo cukru)
1/4 hrnčeka chia semienok

Postup prípravy

Najskôr si pripravíme krém. Zmiešame tvaroh s jogurtom, vytlačíme šťavu z citrónu a dochutíme xylitolom, aby krém mal citrónovo sladkú chuť. Na záver primiešame chia semienka a necháme ho zatuhnúť v chlade.

Celé vajcia vymiešame s cukrom do peny. Mrkvu nastrúhame na jemno. Múky, korenie a sódu bikarbónu zmiešame v miske a postupne prisypávame do vaječenej peny. Prilejeme vodu a roztopený kokosový olej. Na záver primiešame nastrúhanú mrkvu. Plech ( 30 x30 cm) vystelieme papierom na pečenie, vylejeme do neho cesto. Rúru predohrejeme na 200 °C a vložíme do nej plech s cestom. Pečieme približne 40 minút, kým koláč nie je upečený do ružova. Skontrolujeme špajdlou v strede koláča, aby sme si boli istí, že je už upečený.

Na vychladnutý koláč navrstvíme tvarohový krém a vložíme ho na hodinku do chladničky. Podávame s kávičkou.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Kapustové placky