Najlepšie pagáče na svete!
Oškvarkové pagáčiky
- Príprava: 30 min.
- Varenia: 30 min.
Ingrediencie
600 g polohrubej múky
1 ks kvasnice
3 dl teplé mlieko
1 vajce
1 ČL soľ do cesta
1 ČL kryštálový cukor do kvásku
400 g pomletých oškvariek
2 ČL soľ do oškvariek
1 rozšľahané vajce na potretie
drvená rasca na posypanie
1 ks kvasnice
3 dl teplé mlieko
1 vajce
1 ČL soľ do cesta
1 ČL kryštálový cukor do kvásku
400 g pomletých oškvariek
2 ČL soľ do oškvariek
1 rozšľahané vajce na potretie
drvená rasca na posypanie
Postup prípravy
Pripravíme kvások z teplého mlieka, kvasníc, cukru a necháme nakysnúť. V mise zmiešame múku, soľ, vajce a polovicu pomletých oškvarkov. Pridáme vykysnutý kvások a vymiesime nelepivé mäkké cesto, ktoré sa oddeľuje od misy a prikryté necháme kysnúť, kým ccesto nezdvojnásobí svoj objem.
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske asi na hrúbku 1cm. Škvarky rozdelíme na tri časti a prvú časť natriemme na cesto. Potom cesto poskladáme ako obálku. Jemne pritlačíme a prikryjeme čistou utierkou asi n a10 -15 minút. Znova jemne rozvaľkáme a potrieme druou čassťou oškvarkov. Preložíme ako obálku a prevaľkáme na 1 cm. Natrieme zvyšné škvarky, poskladáme ako obálku a jemne pritlačíme a prikryjeme čistou utierkou. Necháme oddychovať 15 minút. Potom cesto vyvaľkáme na 1,5 - 2 cm a vykrajujeme pagáčiky.
Pagáčiky ukladáme na plech vymazaný masťou a vysypaný múkou. Posypeme sezamom, alebo len posolíme a dáme piecť do vyhriatej rúry na 190°C kým pagáčiky chytia zlatú farbu. Vyberieme von z rúry a necháme vychladnúť.