Toto sú obľúbené babičkine rožteky, plnené šunkou a syrom. Recept je starší ako som ja 🙂
Bufetové rožky
- Príprava: 30 min.
- Varenia: 30 min.
Ingrediencie
5 dkg droždia
1 dkg cukru
5-6 dl mlieka (na kvások z toho cca 2dl)
1 kg hladkej múky
2 lyžičky soli
1 vajce
1 dl oleja
100 g šunky
100 g tvrdého syru, najlepšie takého, čo nevytečie
sezam, mak na prizdobenie
1 dkg cukru
5-6 dl mlieka (na kvások z toho cca 2dl)
1 kg hladkej múky
2 lyžičky soli
1 vajce
1 dl oleja
100 g šunky
100 g tvrdého syru, najlepšie takého, čo nevytečie
sezam, mak na prizdobenie
Postup prípravy
Z droždia, vlažného mlieka a cukru urobíme kvások. Po vykysnutí kvásku spracujeme z múky, soli, oleja a zvyšného mlieka jemné cesto a dáme vykysnúť na teplé miesto. Cesto je vyksnuté, keď narastie raz toľko ako bolo.
Dosku posypeme múkou, cesto vyklopíme z misky a rozdelíme na 6 dielov. Prvý dieľ rozvaľkáme na kruh cca 30cm priemer. Potrieme olejom a kruh rozdelíme na 8 dielov. Šunku nakrájame na obdĺžničky a syr na valčeky. Poukladáme do každého trojuholníčka. Tie zvinieme od širšieho kraja na rožky a uložíme na vymastený plech, potieme vajíčkom a môžeme posypať sezamom, makom... Takto spravíme aj zo zvyšným piatimi dielmi.
Pečieme pri 180 C cca 12-15 min, kým sú rožky pekné zlaté.