Vytláčané keksíky

Tieto keksíky sú chutné, pekné a treba na nich taký strojček (lis) na cesto. Môžete ich aj povykrajovať, ale nebudú také pekné.

Ingrediencie

350 g hladkej múky
200 g masla
80 g práškového cukru
1 vajce
2 balíčky vanilkového cukru alebo iného ochuteného (rumový, citrónový, mandľový…)
1/2 ČL prášku do pečiva
trochu rumu (mlieka ak nechceme alkohol)
džem na zlepenie (ríbezľový)

Postup prípravy

Všetky suroviny zmiešame v miske na husté cesto. Do lisu na cesto vložíme ozdobný krúžok na vytvarovanie keksíku. Potom lis naplníme cestom a tvoríme keksíky.

My sme s babičkou vytlačili keksíky asi z 2/3 cesta. Zo zvyšného sme vytvarovali tenké placky, ktoré sme potom zlepovali s keksíkmi. Niekedy ich zlepujeme keksík s keksíkom, ale potom je to veľmi veľké a nevyzerá dobre. Zlepujeme džemom, najlepšie kyselkavým. Stred keksíka môžete vyplniť džemom, alebo čokoládou. Necháme aspoň deň odstáť v chladnej miestnosti.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom