Každý sme sa už bojovali zo zle vyšľahaným maslovým krémom, či príliš tuhou čokoládovou polevou.
Prečítajte si tipy, ktoré pre vás zozbierala Nesi.
- Aby sa nám základný krém s použitím MASLA alebo TUKU nezrazil, suroviny musia mať rovnakú teplotu. Ak sa nám stane táto chyba, krém mierne nahrejeme (nerozpustíme!) vo vodnom kúpeli, aby sa spojila tekutina s tuhou časťou. Potom dáme do chladničky, aby celá hmota stuhla. Vyberieme a dobre vyšľaháme.
- ŽELATÍNU nevaríme, lebo stratí vlastnosť rôsolovatieť a zostane tekutá. Pridávame ju vždy po napučaní v studenej tekutine do teplej vody, NIE VRIACEJ!Želatínu je najlepšie dávať na krém alebo lekvár, aby nevsiakla do korpusu.
Vyškúšajte si prípravu želatíny v recepte na Krémeš Lotus.
- ČOKOLÁDU najjednoduchšie roztopíme vo vodnom kúpeli. Len pozor, voda sa nesmie dotýkať vloženého hrnca s čokoládou.
- Ak chceme hladkú a lesklú čokoládu, je nutné použiť KVALITNÚ čokoládu. Rozpustená čokoláda nesmie byť horúca, má mať maximálne 30 až 35 °C. Čím dlhšie ju miešame, tým má väčší lesk. Na riedenie používame stužený pokrmový tuk, kakaové maslo, kokosový olej, nie margarín. Čokoláda sa s ním rozriedi, ale môže ostať matná so škvrnami.
- POLEVA pre čokoholikov. V hrnci zohrejte cca 150 ml smotany a vložíme do nej 200 g kvalitnej čokolády. Chvíľu počkáme a potom pridáme cca 25 g masla a všetko dobre premiešame. Nalejeme na koláč, tortu, na čo len chceme a počkáme kým stuhne.
Túto polevu môžete použiť nie len na torty, ale aj na Čokoládové lievance.
A pre čokoholika bude istotne zaujímavý náš článok s netradičnými čokoládovými receptami.
- Pri šľahaní SMOTANOVÝCH krémov šľahačku dobre vychladíme na teplotu 6 až 8 °C , aby sa lepšie vyšľahala. Dávame pozor, aby sa nám neprešľahala.
- Zrazenú ŠĽAHAČKU môžeme jemne prihriať vo vodnom kúpeli. Premiešame a znova schladíme. Potom ju nanovo opatrne vyšľaháme.
Šľahačkou sa zdobí aj Jadranská torta.
- Vždy používajte maslo IZBOVEJ teploty. Krémy sa krajšie vyšľahajú. Ak ste ho zabudli vybrať, vložte ho do mikroténového vrecka a prevaľkajte valčekom na cesto. Rada Nesinej babinky – nastrúhajte ho na hrubom strúhadle a môžete s ním hneď pracovať.
- Zdobiace vrecko naplníte krémom veľmi jednoducho. Stačí vložiť vrecko do pohára, aby kraje prevísali cez pohár a potom ho naplníme.
- Pre efektné a jednoduché zdobenie torty použite ČIPKU a práškový cukor. Vytvoríte tak nádherné ľudové vzory.
- Ak chcete veľmi TENKÉ ČIARY z polevy na medovníkoch, polevou naplňte injekčnú striekačku a zdobenie vám pôjde od ruky. Nezabudnite, že poleva nesmie byť priveľmi hustá, skôr redšia.
- Nesin obľúbený recept na bielkovú polevu je: vyšľahať nad parou bielko precedené cez sitko s preosiatymi 100 g cukru, na záver pridáme podľa chuti šťavu z citrónu, precedenú cez jemné sitko.
U nás nájdete aj recept na hneď mäkké medovníky. Nemusíte ich pripraviť s lekvárom a džemom, môžete si ich pekne ozdobiť bielkovou polevou.
- PLECH na pečenie je najlepšie vymazať tukom Cera. Koláče sa neprilepia a plech ľahko opláchneme.