Lepšie ako originál a bez zbytočnej roboty.
Veterník na plech
- Príprava: 40 min.
- Varenia: 60 min.
- Počet porcií: 20
Ingrediencie
CESTO:
300ml voda
250g Hera/Palmarín
250 hladká múka
8 vajec
štipka soli
PLNKA:
1l mlieko
7 PL kryštálový cukor
3 Zlaté klasy
250g maslo
PLNKA II:
2 šľahačky
2 stužovač šľahačky
POLEVA:
50g kryštálový cukor
200g práškový cukor
7 PL mlieko
300ml voda
250g Hera/Palmarín
250 hladká múka
8 vajec
štipka soli
PLNKA:
1l mlieko
7 PL kryštálový cukor
3 Zlaté klasy
250g maslo
PLNKA II:
2 šľahačky
2 stužovač šľahačky
POLEVA:
50g kryštálový cukor
200g práškový cukor
7 PL mlieko
Postup prípravy
Pripravíme cesto tak, že tuk dáme variť do vody, keď vrie, pridáme múku a za stáleho miešania varíme cca 4 minúty. Odstavíme, preložíme do druhej misy, aby masa nebola príliš horúca a počkáme cca 2 minúty. Po jednom zašľahávame vajcia, vznikne nám krémové cesto.
Cesto rozdelíme na pol a natrieme ho na studenou vodou vymytý plech, na ktorý položíme papier na pečenie. Pečieme pri 200 stupňoch 30 minút, pričom rúru neotvárame, aby cesto nespľaslo. Cesto stiahneme z papiera až po miernom vychladnutí. Upečieme obe cestá.
Krém- kryštálový cukor upálime na karamel a zalejeme 3/4 litrom mlieka, nemiešame, počkáme kým sa karamel rozpustí. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame Zlaté klasy a uvaríme hustý puding v karamelovom mlieku. Necháme vychladnúť a zašľaháme do pudingu maslo.
Vyšľaháme šľahačku so stužovačom. Na prvý plát natrieme pudingový krém, šľahačku a prikryjeme ďalším plátom cesta.
Pripravíme polevu- kryštálový cukor upálime na karamel, zalejeme mliekom, necháme rozpustiť a primiešavame práškový cukor po častiach. Ak je moc husté, prilejeme trocha mlieka. Hneď lejeme na koláč, lebo rýchlo tuhne. Necháme odstáť najlepšie cez noc. Dobrú chuť !