Vianoce…najúžasnejších pár dní v roku. Milujem tú atmosféru a dúfam, že ju dostatočne odovzdávam aj mojej Sofinke, ktorá na svoje detské Vianoce bude s láskou ( dúfam 🙂 )spomínať aj keď už bude „veľká“. Samozrejme aj vôňa čerstvého vianočného pečiva nesmie chýbať a jednoznačnou klasikou sú vanilkové rožky a linecké pečivo.
Vianočná klasika
- Príprava: 20 min.
- Varenia: 10 min.
- Počet porcií: 6
Ingrediencie
VANILKOVÉ ROŽKY:
320 g hladká múka
160 g pomleté orechy
240 g maslo
80 g práškový cukor
2 žĺtky
LINECKÉ PEČIVO:
300 g hladká múka
200 g maslo
100 g práškový cukor
2 žĺtka
1 vanilkový cukor
320 g hladká múka
160 g pomleté orechy
240 g maslo
80 g práškový cukor
2 žĺtky
LINECKÉ PEČIVO:
300 g hladká múka
200 g maslo
100 g práškový cukor
2 žĺtka
1 vanilkový cukor
Postup prípravy
Na obe vianočné pečivá si zmiesime zo surovín hladké cestá, zabalíme do potravinovej fólie a necháme najlepšie cez noc v chladničke.
Aspoň hodinu pred pečením cesto vyberieme z chladničky.
Vanilkové rožky tvoríme do tvaru podkovičiek, pečieme na papieri na pečenie pri 180 stupňoch doružova, pozor na pripečenie! Obaľujeme ešte horúce v zmesi práškového a vanilkového cukru. Opatrne, krehké!
Linecké pečivo- cesto si vyvaľkáme nie na tenko, ani na hrubo a vykrajujeme ľubovoľné tvary. Pečieme pri 170 stupňoch cca 10-12 minút, pozor na pripečenie ! Zlepujeme džemom, zlepené pofŕkame roztopenou čokoládou.
Dobrú chuť !