V našej krajine čokoláda predstavuje sladkú chuť. Pečieme s ňou koláče, pridávame ju do plnky, robíme si z nej bonbóny. V obchode ju kúpime ako horkú, mliečnu, či bielu aj keď tá posledná nemá nič spoločné s pravou čokoládou. Mnohí sa pozastavia and tabličkou čokolády s korením alebo s čili papričkami. Základná chuť čokolády však nie je sladká. Je horká a preto je aj vhodná do receptov k mäsu. V Mexiku ju bežne používajú na prípravu omáčok a asi najznámejšia je omáčka mole. Celý recept aj so všetkými surovinami nájdete v našich receptoch, stačí sa prekliknúť.
Čokoládová omáčka Mole s kuracím mäsom
Kuracie prsia namočíme do marinády z oleja, citrónovej šťavy, soli, korenia a zaúdenej papriky. Necháme odstáť minimálne 30 minút, potom rýchlo opečieme na rozpálenej panvici. Upečené prsia vyberieme na tanier a prikryjeme.
Na panvicu dáme nadrobno nakrájanú cibuľu a dozlatista upečieme. Keď je hotová, pridáme kokosový cukor a na plátky nakrájaný cesnak. Podlejeme vínom a pridáme škoricu, koriander, chilli a rozlámanú čokoládu, miešame kým sa čokoláda neroztopí a víno nezredukuje.
Ak chceme omáčku jemnejšiu, môžeme ju rozmixovať. Podávame v hlbšom tanieri, či miske. Môžeme podávať s ryžou alebo tortillou. V teplých mesiacoch postačí aj zelenina nakrájaná na väčšie kúsky, či zeleninový šalát podľa chuti.
Šálku horúcej čokolády sme pili už všetci. Len táto španielska je trocha iná. Pridáva sa do nej žĺtok. Pomocou neho docielime jemnú až sametovú chuť. Tak sa to robilo v 16. storočí, keď sa Španielsko stalo čokoládovým impériom.
Španielska šálka čokolády
Čokoládu nalámeme na malé kúsky, prípadne nahrubo nastrúhame do mlieka, ktoré postupne zohrievame. Miešame, kým sa čokoláda neroztopí. Žĺtok vymiešame s cukrom do svetlej peny a opatrne vmiešame do mierne vychladnutého čokoládového mlieka. Pridáme mletú škoricu a podávame.