Mne vianočka evokuje Vianoce. Pohoda, rodinka pokope, rozprávky, teplé kakao a v ruke čerstvá domáca vianočka s džemom.
Hrnčeková vianočka
- Príprava: 120 min.
- Varenia: 30 min.
- Počet porcií: 6
Ingrediencie
1 hrnček polohrubá múka
2 hrnčeky hladká múka 00
6 PL kryštálový cukor
1 ČL soľ
1 vajce
1 droždie
50 g maslo
1 hrnček mlieko
1 vanilkový cukor
hrozienka. mandle
2 hrnčeky hladká múka 00
6 PL kryštálový cukor
1 ČL soľ
1 vajce
1 droždie
50 g maslo
1 hrnček mlieko
1 vanilkový cukor
hrozienka. mandle
Postup prípravy
Pripravíme si kvások a necháme vzísť. Zo surovín vypracujeme hladké vláčne cesto a necháme ho nakysnúť 60 minút.
Cesto rozdelíme na 8 častí, vzniknú nám 2 vianočky. Zapletieme každú vianočku zo 4 prameňov a necháme podkysnúť aspoň 20 minút na plechu s papierom.
Potrieme vajíčkom , posypeme mandľovými lupienkami a pečieme pri 180 stupňoch minimálne 30 minút.
Do cesta môžeme použiť aj hrozienka namočené v rume, čokoládové lupienky alebo sušené brusnice.