Vláčny, šťavnatý a krehký letný koláčik.
Tvarohový koláč s jabĺčkami
- Príprava: 40 min.
- Varenia: 75 min.
- Počet porcií: 10
Ingrediencie
CESTO:
1 žĺtok
180 g hladká múka
75 g práškový cukor
90 g maslo
1 KL PDP
1 PL kyslá smotana
TVAROHOVO- JABLKOVÁ PLNKA:
500 g jemný tvaroh
125 g kyslá smotana
60 g maslo
130 g kryštálový cukor
2 vajcia
1 bielok
30 g hladká múka
1 vanilkový cukor
500 g jablká
KARAMELIZOVANÉ JABLKÁ:
3 jablká
3 PL kryštálový cukor
30 g maslo
50 g šľahačka
1 žĺtok
180 g hladká múka
75 g práškový cukor
90 g maslo
1 KL PDP
1 PL kyslá smotana
TVAROHOVO- JABLKOVÁ PLNKA:
500 g jemný tvaroh
125 g kyslá smotana
60 g maslo
130 g kryštálový cukor
2 vajcia
1 bielok
30 g hladká múka
1 vanilkový cukor
500 g jablká
KARAMELIZOVANÉ JABLKÁ:
3 jablká
3 PL kryštálový cukor
30 g maslo
50 g šľahačka
Postup prípravy
CESTO: Zarobíme cesto so studeným maslom zo všetkých ingrediencií a necháme ho vychladnúť aspoň na 1/2 hodiny v chladničke. Vychladené cesto rozvaľkáme do papierom na pečenie vystlanej tortovej formy (26 cm), poprepichujeme vidličkou a pečieme pri 180 stupňoch asi 15 minút. PLNKA: Bielky oddelíme od žĺtkov, plus pridáme jedno z cesta. Zmäknuté maslo vyšľaháme mixérom, pridáme cukre a prešľaháme. Po jednom pridáme žĺtky, kyslú smotanu, tvaroh- zmixujeme a nakoniec primiešame múku a vyšľahaný sneh z bielkov. Jablká ošúpeme a nahrubo nastrúhame a rovnomerne rozložíme na mierne vychladnuté upečené cesto, následne vylejeme tvarohovú plnku. Pečieme pri 170 stupňoch približne 1 hodinu. KARAMELIZOVANÉ JABLKÁ: Jablká ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Maslo roztopíme na panvici, nasypeme cukor a necháme skaramelizovať, zalejeme šľahačkou a pridáme jablká, dusíme len veľmi krátko. Skaramelizované jablká navrstvíme na vychladnutý koláč. Dobrú chuť!