Boli ste na hubách? V predchádzajúcom článku sme si napísali ako ich správne zbierať a sušiť. Teraz sa pozrieme na to, ako ich spracovať aj iným spôsobom, prípadne aké chutné jedlo z nich pripraviť.
Ako zamraziť huby
Pri zmrazených hubách je dôležité myslieť na to, že je dobré zužitkovať ich do pol roka. Po tomto čase nastáva postupný rozklad húb, vďaka enzýmom ktoré obsahujú. Huby môžeme zamraziť dvomi základnými postupmi. Môžeme ich mraziť čerstvé a tepelne upravené. Čerstvé huby môžeme mraziť napríklad celé hlavičky bediel na vyprážanie. Môžeme ich aj obaliť do trojobalu a tak zamraziť, vytvoríme si tak domáci polotovar pripravený k rýchlemu vyprážaniu.
Pri dlhom zamrazení čerstvých húb však dochádza k strate ich chute a vône, preto sa odporúča zamraziť tepelne spracované huby. Môžete ich oblanšírovať a tak zamraziť, alebo podusiť cibuľku, pridať huby a jemne spolu podusiť. Necháme vychladnúť a zamrazíme. Niekto rád podusí huby nasucho, len aby pustili vodu a potom ich nechá vychladnúť a takto zamrazí. Tako mrazené huby si udržia svoju vôňu a chuť dlhšie. Pri mrazení treba myslieť na to, že ak mraznička nedrží stálu teplu cca 20 °C, prípadne ak nám vypadne elektrika na dlhší čas, je vhodné huby hneď skonzumovať, prípadne radšej vyhodiť.
Zavárané huby
Niekto nemá rád zavárané huby, lebo sú jemne šmykľavé. Niekto zas práve túto slizkú konzistenciu vyhľadáva. Zavariť môžete kuriatka, dubáky, masliaky, kozáky, suchohríby, jednoducho tie, ktoré majú pevnejšiu konzistenciu a nie sú krehké ako bedle alebo plávky. Tipy ako zavariť huby, ale aj iné potraviny, nájdte aj v našich receptoch.
Zopár tipov ako na huby v kuchyni
- Huby očistite hneď ako prídete z lesa.
- Ak budete huby skladovať v chladničke, môžete ich spracovať aj na druhý deň, prípadne na tretí ak v nich nie sú červíčky. Nesmú sa však zapariť, vtedy sa stanú ťažko stráviteľnými. Preto ich preložte do misky a neprikryté ich nechajte v chladničke.
- Ak plánujete huby sušiť, neumývajte ich, ale očistite nožíkom a servítkou nasucho. Sušené huby skladujte v sklenenom pohári. Staré mamy verili, že keď ich posypeme trochou mletého čierneho korenia, tak ich ochránime pred moľami.
- Čerstvé huby, sú pre náš organizmus horšie stráviteľné. Stačí ich však jemne postriekať citrónovou šťavou, alebo posypať jedlou sódou a vyhneme sa “ťažkému žalúdku”.
- Sušené huby je lepšie pred varením namočiť do mlieka, alebo teplej vody. Sú ako špongia, nasiaknu a budú chutiť ako čerstvé.
- Jedlá z húb sa neodporúča zapíjať alkoholom. Takáto kombinácia zbytočne zaťažuje pečeň. Ak by ste zjedli jedovaté huby, alkohol by zvýšil účinok jedovatých látok.
Ťažkosti po konzumácií húb
Žalúdočné problémy alebo aj silné bolesti hlavy po konzumácií húb nemusia byť vždy len signálom, že ste zjedli jedovatú hubu. Tepelne spracujte len zdravé huby, aby nebola na nich žiadna pleseň. Môžete mať alergiu na pleseň, vtedy by ste nemali huby vôbec konzumovať, huby sú totiž plesne. Taktiež môže problém spôsobiť aj jedlo zo zle, alebo málo tepelne upravených húb. Problémy môžu nastať aj niekoľko hodín po skonzumovaní, alebo aj niekoľko dní. Preto si treba dávať pozor na huby, ktoré nepoznáme. Dôkladne si prezrieť, či náhodou namiesto plávky nemáme v košíku muchotrávku zelenú. Ideálne je pri takýchto ťažkostiach vyvolať vracanie, aby ste obsah žalúdku dostali čím skôr von a hneď utekať na pohotovosť.