Ako veľmi je AVOKÁDO zdravé?

Obsahuje obrovské množstvo prospešných látok pre naše telo. Najviac živín sa nachádza tesne pod šupkou, preto vždy poriadne vyškriabte každý kúsok avokáda . Kombináciou so zeleninou docielite lepšie vstrebávanie živín (až o 400%), najmä vitamínov rozpustných v tukoch (betakarotén). AVOKÁDO nám prináša samé BENEFITY pre zdravie: vitamín K až 36% dennej odporúčanej dávky v 1 […]

Ako veľmi je AVOKÁDO zdravé? Read More »

Veľkonočné sviatky

Veľká noc a Vianoce sú v kresťanskom svete dva najdôležitejšie sviatky. Ich tradície sa však snažíme dodržiavať bez rozdielu viery. Niekto viac, niekto menej. Aj keď mnohí z nás sa začali pripravovať na veľkonočné sviatky len tento týždeň, v skutočnosti sa začali oveľa skôr. Príprava na VEĽKONOČNÉ SVIATKY sa začína Popolcovou stredou. Tento rok to

Veľkonočné sviatky Read More »

7 variácií Hummusu

Názov Hummus pochádza z tureckého slova humus, ktoré zase pochádza z arabského slova himmas – cícer. Hlavnou zložkou Hummusu je spomínaný cícer doplnený o tahini pastu, citrónovú šťavu, cesnak, olivový olej a koreniny. Hummus  považajú za svoje národné jedlo mnohé krajiny ako napríklad Libanon, Izrael, Turecko, Grécko, Cyprus, či Sýria.  Je opisovaný ako jedno z najstarších jedál, ktorého

7 variácií Hummusu Read More »

Chutné jesenné recepty

Jeseň nám ponúka množstvo lahodných plodov, z ktorých dokážeme pripraviť úžasné pokrmy. Počnúc hroznom, jablkami, hruškami, slivkami, pokračujúc, hubami, tekvicou, baklažánom, rúžičkovým kelom, gaštanmi, orechmi a mnohých iných. Poďme sa pozrieť na zopár tipov, ktoré obohatia náš stôl. Okrem úžasnej plnej chute sa jesenné plodiny vyznačujú aj množstvom vitamínov a hlavne je možné dochutiť ich

Chutné jesenné recepty Read More »

Silvester a inšpirácia na pohostenie

Stôl plný jedla a pitia, rodina a priatelia, dobrá zábava. Presne toto je dobrý Silvester. Už vieš, čo pripravíš tento rok? Ak ešte nevieš, prípadne hľadáš novú inšpiráciu, pozri si zopár nápadov na pohostenie. Postaraj sa aj o to, aby neviazla zábava a objav skvelé nápady práve TU. Lístkové cesto Lístkové cesto je vďačné, môžeš ho pripraviť

Silvester a inšpirácia na pohostenie Read More »

Ako nepribrať cez Vianoce

Tak ako sú tradičné darčeky, stromček či kapor sa stávajú aj vianočné kilá navyše. Ako im jednoducho predísť? Vyskúšaj pár jednoduchých trikov a tipov, aby medzi novoročnými predsavzatiami nebolo každoročné „schudnem“. Pred koláčikom si zajedz zeleninu. Cez sviatky býva doma hojnosť všetkého, a aj tá zelenina sa nejaká doma nájde. Má to 3 prospešné účinky: Zeleninka

Ako nepribrať cez Vianoce Read More »

Tipy a triky s vianočným pečením

֎ Rúru vždy pred pečením vyhrejte na požadovanú teplotu. Ak používate teplovzdušnú rúru, predohrejte ju vždy o 10 stupňov viac a po vložení koláčov, tých 10 stupňov stiahnite. Koláče budú nadýchanejšie. ֎ Počas prvých 2/3 času pečenia rúru nikdy neotvárame! Korpus by nám spľasol. ֎ Každá kuchynská rúra je iná. Vaša pečie inak ako kamoškina.

Tipy a triky s vianočným pečením Read More »

Čo ste o medovníčkoch nevedeli

Vedeli ste, že medovníčky sa až do konca 19. Storočia vytláčali do drevených foriem? Až potom začali medovnikári používať kovové formičky ako ich poznáme dnes. Drevené formy si vyrábal každý medovnikár sám a dedili sa po generácie. Preto boli naozaj originálne a pestro zdobené. Často sa používali motívy náboženské, či zvieracie. Ale nechýbali ani domčeky, topánky, či

Čo ste o medovníčkoch nevedeli Read More »

Nesin kalendár vianočného pečenia

Príprava na vianočné pečenie by mala začať 5 týždňov pred Vianocami. Prečo tak skoro? Nuž, treba si premyslieť, čo všetko budeme piecť a spraviť si podľa vybraných receptov aj nákupný zoznam. Podľa množstva koláčikov si vieme spísať pomerne presný zoznam surovín, ale nezabudnite pri tom myslieť aj na prípadné straty, takže vždy nakupujte s rozumnou

Nesin kalendár vianočného pečenia Read More »

Ryža – chutná a zdravá obylnina

Ryža je obilnina, ktorá sa pestuje na všetkých kontinentoch s výnimkou Antarktídy a Arktídy. Tvorí viac ako 20 % celkového svetového príjmu kalórii. Pochádza z tropickej a subtropickej Ázii. Vedci skúmali všetky známe druhy ryže a zistili, že jej pôvod možno špecifikovať na územie Číny, kde ju pestovali už pred desaťtisícmi rokmi. Ryžu môžeme pokojne

Ryža – chutná a zdravá obylnina Read More »