10 dôvodov prečo jesť FIGY

Figy sú vraj jedno z najstarších liečivých orientálnych druhov ovocia. Plod figovníka pochádza z orientu z Arabského polostrova. V súčastnosti sa pestuje už aj v iných teplých krajinách, nám blízkych, ako je Španielsko, Portugalsko, Turecko, Grécko, Cyprus, v južnom Francúzsku a Taliansku. V každej krajine majú figy iné podmienky na dozretie, preto sa líšia farbou

10 dôvodov prečo jesť FIGY Read More »

Ako na to, aby bolo grilovanie pôžitkom

Nie je nič krajšie ako grilovanie pod holým nebom. Záhrada plná známych, na stoloch rozložené drinky, napácované mäsko čaká, kým sa ugriluje do zlatista… Kto by už teraz necítil tú lahodnú vôňu? Ak nemáte veľkú záhradu, nebuďte sklamaný! Nemusíte sa preto vzdať grilovania. Atmosféru večerného grilovania, lahodnú vôňu a príjemné posedenie si dokážete pripraviť aj

Ako na to, aby bolo grilovanie pôžitkom Read More »

10 tipov ako zvládnuť letné zaváranie

Začíname zbierať úrodu z našich záhrad. Naše košíky sa preplnia hroznom, jahodami, slivkami, hruškami, jablkami, černicami, ríbezľami, ale aj červenou repou, tekvicami, uhorkami, cuketami. Celú úrodu nestihneme skonzumovať a nie každé plody ovocia, či zeleniny sú vhodné na zmrazenie, alebo sušenie. Teraz prichádza čas, kedy by sme sa mali pripraviť na zaváranie. Nesi pre vás zozbierala pár

10 tipov ako zvládnuť letné zaváranie Read More »

Tipy a triky s polevami a plnkami

Každý sme sa už bojovali zo zle vyšľahaným maslovým krémom, či príliš tuhou čokoládovou polevou. Prečítajte si tipy, ktoré pre vás zozbierala Nesi. Aby sa nám základný krém s použitím MASLA alebo TUKU nezrazil, suroviny musia mať rovnakú teplotu. Ak sa nám stane táto chyba, krém mierne nahrejeme (nerozpustíme!) vo vodnom kúpeli, aby sa spojila

Tipy a triky s polevami a plnkami Read More »

Domáce sirupy, alebo malinovka ako od babičky

Kedysi sme si varili sirupy, lebo nebol veľký výber a ich chuť bola príliš umelinová. Naše mamy a babičky sa snažili premeniť ovocie zo záhrady v zdravé elixíry a my ich teraz napodobňujeme. Vylepšujeme ich s rodinné recepty, hľadáme spôsoby ako z ovocia uchovať čo najvac vitamínov. Aj keď máme teraz veľký výber sirupov v

Domáce sirupy, alebo malinovka ako od babičky Read More »

Soľ – prečo ju potrebujeme?

Organizácie po celom svete nás pred sodíkom varujú už desaťročia a míňajú nemalé peniaze na rôzne kampane zamerané na zníženie jeho spotreby. Je to spôsobené faktom, že si myslíme, že sodík zdvíha krvný tlak. Je teda sodík naozaj taký škodlivý? Vedie zníženie jeho spotreby k zlepšeniu zdravia? Koľko teda soliť? Prečo potrebujeme sodík? Sodík je

Soľ – prečo ju potrebujeme? Read More »

Tipy a rady pre šikovnú kucháročku II.

Aj vás hnevá, že v reštaurácii má tá istá polievka krajšiu farbu ako tá vaša? Pátrate po tom ako správne pripraviť zeleninu, aby bola chrumkavá? Skúste niektoré naše rady, možno práve tie vám našepkajú ako sa stať kráľovnou vo svojej kuchyni. Ak chcete, aby váš zeleninový vývar mal krásnu zlatistú farbu, poduste na oleji cibuľu a pridajte

Tipy a rady pre šikovnú kucháročku II. Read More »

Tipy a rady pre šikovnú kucháročku I.

Aj vám sa už stalo, že sa ponáhľate a zrazu sa vám zrazí ocot v polievke, lebo bola ešte horúca? Alebo sa trápite ako pohodlne očistiť cesnak? S tým bojuje každá kucháročka, či už začínajúca alebo aj skúsená. Veď sa učíme celý život. Nesi pre vás zozbierala tipy a rady, ktoré vám pomôžu v kuchyni. Alebo… kto hľadá, nájde

Tipy a rady pre šikovnú kucháročku I. Read More »